Algemeen Nut Beogende Instelling

CBF erkend goed doel

Verschenen najaar 2014:

De Nederlandse Vriendenstichting Neve Shalom Wahat al-Salam wil graag een boek onder de aandacht brengen. Het is het eerste Nederlandstalige boek (74 pag.) over het vredesdorp Neve Shalom / Wahat al-Salam (NS/WaS), waar Joodse en Arabische Israëli's een andere weg naar vrede leven. Inmiddels al veertig jaar. Het is een ander geluid in een tijd dat conflict en escalatie het nieuws domineren.
In het boek van de auteurs Binjamin Heyl, Maaike Lok en Thijs Kolster kunt u lezen over de geschiedenis van het dorp en leest u interviews met mensen van het eerste uur. Daarnaast zijn in het boek de eerste interviews opgenomen met jongeren van de tweede generatie uit het dorp. Zij geven hun eigen kijk geven over de filosofie van het dorp en hoe zij deze in hun eigen leven hebben geïntegreerd.
- Het boek is te koop voor € 9,50! De opbrengst gaat volledig naar de vredesactiviteiten van het dorp.
- Of u meldt zich aan als donateur bij de Nederlandse Vrienden van NS/WaS en ontvangt het boek GRATIS. U krijgt dan ook vier keer per jaar de nieuwsbrief en bepaalt zelf welke donatie u aan de Nederlandse Vriendenstichting geeft. Deze donaties gaan naar het dorp ter ondersteuning van hun vredesactiviteiten.
- Of u doet beiden: u schaft het boek aan en wordt vaste donateur.


Hoe kunt u bestellen? Stuur een mail naar: nswasnl@gmail.com en geef aan:
a. Ik wil het boek kopen
b. Ik wil het boek gratis ontvangen en wordt vaste donateur
c. Ik wil graag het boek kopen (als eerste donatie) en wordt ook vaste donateur


Wij nemen dan contact met u op. Steun dit unieke dorp in Israel dat een andere weg naar vrede al 40 jaar zichtbaar maakt.Overige publicaties:


OASE VAN VREDE: het enige "gemengde" dorp in Israël 

Inge Schilperoord bezoekt het enige dorp in Israël waar het Joodse en Arabische Israëli's wél lukt om vreedzaam samen te leven. Zij vertelt haar ervaringen in een lezenswaardige artikel voor het PSYCHOLOGIE MAGAZINE van januari 2014. Een lezenswaardig artikel dat u hier kunt lezen/downloaden.
Father Bruno’s autobiografie (1988-1989)

Engelse uitgave When the Cloud Lifted... (uitverkocht, nog wel verkrijgbaar via o.a. Amazon.com)

Frans uitgave Quand la Nuee se Levait  (uitverkocht, nog wel verkrijgbaar via o.a. Amazon.com)

Duitse uitgave Ein Weg der Versöhnung  (verkrijgbaar via email: info@bruno-hussar-stiftung.de


Tears in the Holy Land; voices from Israel and Palestine 

Deanna Armbruster, Amica Publishing, 2004 (ISBN 0-9726535-8-9) 

Mocht u uit eerste hand verhalen willen horen van Joodse en Arabische Israëli's dan is dit boek een absolute aanrader! Nog niet vertaald in het Nederlands maar makkelijk leesbaar als u het Engels redelijk machtig bent. Een boek dat je verstilt omdat het zonder oordeel de verhalen van beide kanten optekent. Aan de hand van al die interviews ontrolt zich ook de geschiedenis van dit land. De auteur is Deanna Armbruster die het werk van haar professor Michael Emery na zijn dood voortzette. Deanna is al jaren verbonden aan de Amerikaanse vriendenstichting en werkt fulltime aan het werven van fondsen. Daarnaast vond ze de tijd om dit meesterwerkje te schrijven.

Le Mariage de la Paix

Evi Guggenheim en Eyas Shbeta, Editions Michel Lafon, Neully-sur-Seine, 2004 (ISBN 3-453-12008-6).

Een boek van, Het Joodse meisje Evi ontmoet de Palestijn Eyas. Ondanks tegenwerking van beide families volgen zij de stem van hun hart en trouwen ze. Het boek gaat met vooral om de strijd die zij zowel innerlijk als met de familie hebben moeten leveren om hun plannen voor een gezamenlijke toekomst door te zetten. Daardoorheen spelen de politieke gebeurtenissen rond de jaren negentig van de vorige eeuw.

Duitse uitgave: Oase des Friedens - Wie eine Jüdin und ein Palästinenser in Israel ihre Liebe leben 

Aus dem Französischen von Eliane Hagedorn, Bettina Runge (ISBN 978-3-453-12008-2).


 

De Staat Palestina; Uitgeroepen op 14 mei 2048

Benjamin Shalom en Mohammed Salaam, uitgeverij Gopher BV Amsterdam, 2009 (ISBN: 9789051796698)

Het draagt de uitdagende titel van een Staat Palestina die uitgeroepen wordt op 14 mei 2048.  Dat is de droom van beide auteurs die elkaar enkele jaren geleden ontmoeten in een filmzaal in Haifa. Benjamin is Jood en Mohammed Palestijn. Het worden vrienden tegen de verdrukking in. En hun vriendschap is behoorlijk getest door de omgeving waar hun vriendschap in ontstaat maar vooral ook omdat ze beide een confrontatie met zichzelf aan moeten gaan om muren in zich te durven slechten om de ander toch te leren verstaan. Vanuit deze vriendschap is het boek ook geschreven en een aanrader voor iedereen die een boek wil lezen dat recht uit het hart is geschreven en waarin oprecht gedroomd wordt over een vredige toekomst.

Vooral in de eerste hoofdstukken waarin het gaat over het ontstaan en verloop van hun vriendschap, wordt voor lezers, die iets meer willen leren voelen bij wat er speelt als een Jood en een Palestijn elkaar echt willen ontmoeten, een wrang, beklemmend en indringend beeld geschetst van hoe er over en weer wordt gedacht en hoe diep en intens de kloof is. Dat maakt dit boek ook echt een aanrader voor mensen die hier een gevoel bij willen krijgen. Het blijft geen vanzelfsprekendheid om in Israël elkaar zo te ontmoeten. In die zin toont het ook de innerlijke strijd van de bewoners van NS/WaS.

Het is geen historisch verantwoord document, waarin de lezer grondige uitleg krijgt over de achtergronden van het conflict. De 92 pagina’s die het boek telt, raken aan dit soort materie maar diepen het bewust, is mijn overtuiging, niet uit. Er is gekozen voor het persoonlijke document en dat is zoals gezegd vooral in die eerste hoofdstukken soms beklemmend en indringend.

Het deel dat beschrijft hoe in de loop der jaren een beweging ontstaat, die uiteindelijk ook culmineert in het uitroepen van de staat Palestina in 2048, is aardig en geeft vooral inzicht in de wens van de auteurs om hun droom verwezenlijkt te zien. Dat het veel tijd kost, tekent de realiteitszin van deze dromers, die deze laatste titel als Geuzennaam zien.


Omschrijving Link

De Kerstviering op het Veenlanden College

Bekijken/Download

Vrede in praktijk brengen, scriptie Baukje van der Veen

Bekijken/Download

Brochure Nederlandse vriendenstichting In 2011 zag de nieuwe brochure van de Nederlandse vriendenstichting het levenslicht. Mede dankzij de hulp van Hendriks Grafische vormgeving uit Kampen. Hieronder te downloaden.

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2011

Bekijken/Download

Statuten van de Stichting zoals deze zijn vastgesteld op 26 september 2013

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2012

Bekijken/Download

ēOASE VAN VREDE: het enige "gemengde" dorp in IsraŽl. Inge Schilperoord bezoekt het enige dorp in IsraŽl waar het Joden en Palestijnen wťl lukt om vreedzaam samen te leven. Zij vertelt haar ervaringen in een lezenswaardige artikel voor het PSYCHOLOGIE MAGAZINE van januari 2014.

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2013

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2014

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2015

Bekijken/Download

Beleidsplan 2015-2019

Bekijken/Download

Activiteitenplan voor de periode 2016

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2016

Bekijken/Download

Activiteitenplan voor de periode 2017

Bekijken/Download

Beknopt financieel jaarverslag 2017

Bekijken/Download

Nieuwsbrief | Andere publicaties
Copyright © NS/WaS Nederland Webdesign Hendriks Kampen